Ρομαντική ενατένιση της Αυγενικής των δεκαετιών ’60-’80

Ενότητα 1

Παιδικές αναμνήσεις – Η οικογένεια και η Αυγενική των δεκαετιών του ’60-’70 –Οικονομική δραστηριότητα και καθημερινή ζωή

00:00:00 - 00:17:54

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα, θα μας πεις το όνομά σου; Ονομάζομαι Δρυγιανάκης Γεώργιος. Είναι Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου του 2022, είμαι με τον Δρυγιανάκη Γμε στον ιδιωτικό τομέα. Και ξαφνικά, πήγαμε να δουλέψουμε σ’ έναν οργανισμό που δεν ξέραμε ούτε καν τι είναι. Έτσι ήτανε τότε τα δεδομένα.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Tags
ΑναπηρίαΕπαρχίαΟικογενειακές ΑξίεςΟικογενειακή ΙστορίαΟικογενειακή ΜνήμηΟικογενειακοί ΔεσμοίΠαιδικές ΑναμνήσειςΤυφλοίΠΑ.ΣΟ.Κ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα)

Ενότητα 2

Η απώλεια όρασης του πατέρα και οι προοδευτικές αντιλήψεις του – Το ταξίδι στη Σοβιετική Ρωσία

00:17:54 - 00:27:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα σε πάω πίσω στην Αυγενική. Μας είπες, λοιπόν, ότι ο μπαμπάς ήταν τυφλός. Εγώ αναρωτιέμαι, σε αντιμετώπιζαν διαφορετικά οι χωριανοί επειδήίναι ότι η βότκα δεν έχει καμία σχέση με τη βότκα που σερβίρεται στην Ελλάδα, είναι κάτι το εντελώς ανάποδο, εν πάση περιπτώσει, θα ’λεγα.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Σχολικά χρόνια – Σύγκριση και διαφορές με παιδιά από γειτονικά χωριά – Άλλες δραστηριότητες

00:27:18 - 00:37:48

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γυρίζουμε, λοιπόν, στην Αυγενική. Πώς ήτανε η καθημερινότητά σου όταν ήσουν, έτσι, περίπου στο Δημοτικό;   Στο Δημοτικό, ήτανε μια περίοδος αυτοί πήρανε πιο πολλές θέσεις από εμάς, τους άλλους, που υποτίθεται ότι είχαμε τελειώσει, τότε, το Λύκειο ή κάποιοι άλλοι το πανεπιστήμιο.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Τα παραδοσιακά γλέντια και η ξένη μουσική τις δεκαετίες ’70-’80 – Οι χίπηδες στα Μάταλα και η κρητική φιλοξενία

00:37:48 - 00:45:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μας είπες για γλέντια. Τι μουσική ακούγατε τότε στην Αυγενική;   Εντάξει, κατά βάση ήτανε τα κρητικά, στη δεκαετία του ’70 και, μετά την εισθέλομε να πάμε με ωτοστόπ στο Ηράκλειο». Ή, εν πάση περιπτώσει, με το λεωφορείο της γραμμής κι όχι με κάποιο ταξί ή με κάποιο άνετο μέσον.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Οι ιστορίες της θείας Βλαχογιάνναινας και η τηλεόραση – Αναμνήσεις από τη γιαγιά και τον παππού

00:45:44 - 00:54:10

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Επειδή μιλήσαμε πριν για αποξένωση, ανέφερες την αποξένωση που ίσως προήλθε από την τεχνολογία, που έχει αυτή τη ραγδαία εισβολή στο χωριό. να γλυκό που το ’φτιαχνε αυτή, αλλά μας το ’δινε με τέτοια αγάπη, που κι εμείς λέγαμε: «Τώρα πάμε στη γιαγιά μας», αλλά έτσι όπως το λέμε.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Η αναπηρία του πατέρα – Νεανικά όνειρα και υπαρξιακές αναζητήσεις – Αγροτικές εργασίες στο χωριό

00:54:10 - 01:06:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να σε γυρίσω λίγο στον μπαμπά σου. Εσύ, σαν παιδί, σαν μικρό παιδί τι καταλάβαινες για την αρρώστια του;   Ο μπαμπάς ήτανε πολύ ξεκάθαρος όσλια είτε ποικιλίες κρασιού, τα οποία, ας πούμε, σήμερα σου αποδίδουνε μεγαλύτερο οικονομικό όφελος απ’ ό,τι θα ’τανε αν τα είχες σταφίδες.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 7

Αναμνήσεις από τον στρατό και ταξίδια στο πλαίσιο της στρατιωτική θητείας

01:06:05 - 01:11:49

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και έρχεται η ώρα του στρατού.   Ο στρατός ήτανε κάτι –για τα αγόρια– ήτανε κάτι το οποίο το δεχότανε –στο χωριό– το δεχότανε με χαρά. ΈπρεπΊσως έφταιγε ο Μακεδονικός Αγώνας, ίσως γιατί ο Βενιζέλος είχε πρωτεύουσα του Κράτους τη Θεσσαλονίκη, ίσως, ίσως, ίσως… Χιλιάδες πράγματα.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 8

Ενδιαφέρον για την Ιστορία – Η βιβλιοθήκη της Αυγενικής

01:11:49 - 01:23:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είπες πριν ότι ήξερες Ιστορία. Πώς την έμαθες αυτή;   Η Ιστορία ήτανε πάντα ένα κομμάτι το οποίο με ενδιέφερε. Μ’ άρεσε, πρώτα απ’ όλα, η Ισμοναχοί. Η Κρήτη, διαχρονικά, στήριζε αυτούς τους θεσμούς. Ελπίζω, κάποια στιγμή, να το κάνω, να πάω και στα Ιεροσόλυμα και στο Άγιο Όρος.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 9

Η τετραετής διαμονή στην Αθήνα – Η Αθήνα της δεκαετίας του ’80

01:23:13 - 01:38:43

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έτσι, για ν’ αρχίζουμε να κλείνουμε, είπες πριν ότι πέρασες τέσσερα χρόνια στην Αθήνα, όπου σε προσέλαβαν στο ΙΚΑ. Τι σου ’κανε, έτσι, μεγαλ σου εύχομαι, με την ίδια χαρά και ρομαντική αντιμετώπιση της ζωής, να συνεχίσεις για τα υπόλοιπά σου χρόνια. Καλή συνέχεια.  Ευχαριστώ.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί έπειτα από νομικό έλεγχο.

Περίληψη

Ο αθεράπευτα ρομαντικός εξηντάχρονος Γεώργιος Δρυγιανάκης απ’ την Αυγενική Ηρακλείου Κρήτης, μας περιγράφει πώς ήταν να μεγαλώνει εκεί τις δεκαετίες ’60-’80. Μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, την οικογένειά του και τον πατέρα του, ο οποίος, αν και έχασε την όραση του πολύ νέος, υπήρξε ένας ιδιαίτερα ενεργός, αλλά και προοδευτικός άνθρωπος. Θυμάται τη γιαγιά και τον παππού του και τις ιστορίες που έλεγαν στα παιδιά οι γυναίκες του χωριού. Μιλάει, επίσης, για το ενδιαφέρον του για την Ιστορία, για τις πνευματικές του αναζητήσεις και για τις αξίες του τόπου του, με τις οποίες γαλουχήθηκε και ο ίδιος.


Αφηγητές/τριες

Γεώργιος Δρυγιανάκης


Ερευνητές/τριες

Ερμιόνη Δρυγιανάκη


Δεκαετίες

Ιστορικά Γεγονότα

Ημερομηνία Συνέντευξης

27/01/2022


Διάρκεια

98'