«Γερμανοί να κλάψουν;»: Αναμνήσεις από μια ζωή μετανάστευσης στη Γερμανία

Aπόφαση μετανάστευσης και διαδρομή

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Λέγομαι Χρυσή-Δήμητρα Τσικμανλή. Είναι 11 Αυγούστου 2021 και βρισκόμαστε στη Νέα Βύσσα του Έβρου μαζί με την αφηγήτριά μας. Θκοπό τους. Επειδή έχει πολλά χιόνια, πολλά κρύα, για τα χιόνια, για αυτό κάνουν τις σκεπές αυτές σαν καλύβες για να πέφτει το χιόνι κάτω.

Εργασία σε εργοστάσια

00:05:09 - 00:07:48

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και σιγά-σιγά πώς προσαρμοστήκατε; Θυμάστε;   Πώς προσαρμοστήκαμε... Ήταν πολύ δύσκολα. Δεν ξέραμε καθόλου γλώσσα. Μες στο εργοστάσιο, φυσοχή Göppingen. Μετά φύγαμε. Το ‘84 πήγαμε επάνω στην περιοχή της Στουτγάρδης και μείναμε εκεί αρκετά χρόνια μέχρι που βγήκαμε στη σύνταξη.

Διαμονή στη Γερμανία

00:07:48 - 00:09:01

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν πρωτοφτάσατε που μένατε; Είχατε νοικιάσει σπίτι;   Είχε ο άντρας μου ένα δωμάτιο. Τώρα απ’ τη φίρμα το δώσανε; Δεν θυμάμαι, περάσανεταν πηγαίνουμε —τώρα πηγαίνουμε τακτικά—, γιατί έχουμε τα εγγόνια μας, τα παιδιά μας εκεί πέρα και έχουμε δικό μας σπίτι. Κανένα πρόβλημα.

Αποχωρισμός πατρίδας-παιδιού

00:09:01 - 00:11:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν φύγατε για Γερμανία την πρώτη φορά μετά πότε ξαναγυρίσατε στο χωριό; Γυρνούσατε συχνά; Κάνατε πολλά χρόνια να γυρίσετε;  Τα πρώτα δύεδόν, αφού μεγαλώσαν και τα παιδιά, ερχόμασταν κάθε χρόνο —είχαμε πάρει δικό μας αυτοκίνητο—, ερχόμασταν κάθε χρόνο στην Ελλάδα διακοπές.

Ελληνική κοινότητα

00:11:26 - 00:13:10

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κοινότητα ελληνική υπήρχε εκεί πού μένατε;    Υπήρχε, υπήρχε. Είχαμε κοινότητα. Είχαμε, απ’ όλα είχαμε στην περιοχή του Göppingen. Μετά πμερικά χρόνια με τους δικούς μας ανθρώπους. Τώρα πότε πηγαίνουμε εμείς στα παιδιά μας, πότε έρχονται τα παιδιά. Και έτσι περνάει ο καιρός.

Ελληνική Κοινότητα

Ταξίδι μέσα από τη Γιουγκοσλαβία

00:13:10 - 00:14:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θυμάστε χαρακτηριστικά κάποιο ταξίδι που είχατε κάνει απ’ το χωριό προς Γερμανία; Θυμάστε, έτσι, εικόνες;   Εικόνες πάρα πολλές, γιατί ερούσαμε να συνεννοηθούμε στη Γιουγκοσλαβία μέσα. Το τι περάσαμε μην το συζητάς. Φτάσαμε στην Ελλάδα, αλλά πώς φτάσαμε ένας Θεός το ξέρει.

Ελληνική κοινότητα

00:14:40 - 00:15:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στη Γερμανία είχατε επαφές με Έλληνες περισσότερο, με Γερμανούς;   Τον καιρό που δουλεύαμε στο εργοστάσιο είχαμε μόνο με Έλληνες, γιατί δεν τηλέφωνο. Τώρα προχθές πάλι με τις φωτιές πήραν τηλέφωνο και ρωτήσανε αν κινδυνεύουμε και εμείς από φωτιές, δηλαδή είμαστε τόσο δεμένοι.

Έναρξη επιχείρησης

00:15:32 - 00:16:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το ρεστοράν πώς καταφέρατε να το πάρετε, δηλαδή από εργάτες σε εργοστάσιο να έχετε μία δικιά σας δουλειά;   Γιατί ο άντρας μου δεν τα πήγχώνευαν τους Έλληνες, λέγανε «Τι; Θα πάμε στον ξένο; Δεν θα πάμε στον ξένο. Θα πάμε σε Γερμανό», αυτοί όμως μας αγαπήσανε και δόξα τω Θεώ.

Σύγκριση Ελλάδας-Γερμανίας

00:16:40 - 00:18:01

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τι σας άρεσε στη Γερμανία που δεν το βρίσκετε στην Ελλάδα και τι σας άρεσε στην Ελλάδα που δεν το βρίσκατε στη Γερμανία;   Κοίτα να δεις,. Πολλά πράγματα. Δεν μπορώ τώρα να το θυμηθώ, αλλά όντως έτσι είναι. Μια ζωή ξένοι, μια ζωή με τη βαλίτσα στο χέρι και δεν συμμαζεύεται.

Φτώχεια στο χωριό

00:18:01 - 00:20:08

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς εδώ στο χωριό πήγατε σχολείο μέχρι…   Δημοτικό. Εκείνα τα χρόνια μόνο Δημοτικό υπήρχε. Δεν τα πήγαινα και καλά με τα γράμματα... Δημπήρχανε δουλειές, αναγκαστικά ξενιτευτήκ αμε για να δούμε ένα καλό μέλλον. Πήγαμε για λίγο, γεράσαμε και γυρίσαμε. Πολλά χρόνια περάσανε.

Παιδιά αφηγήτριας

00:20:08 - 00:21:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά τα παιδιά εκεί πήγαιναν και σε γερμανικό και σε ελληνικό σχολείο;   Ελληνικό. Όταν ήμασταν στην πόλη του Göppingen ελληνικό σχολείο ε να δουλεύει μαζί μας. Μετά κι η κόρη μας και εκείνη τα ίδια. Και τώρα δουλεύουν, αφού κλείσαμε την ταβέρνα, πλέον στο εργοστάσιο τώρα.

Βόλτα με τη σπιτονοικοκυρά

00:21:07 - 00:23:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οι Γερμανοί πώς σας αντιμετωπίζανε;   Τα πρώτα χρόνια μάς βλέπαν με μισό μάτι. Μετά μας συνηθίσανε, τους συνηθίσαμε. Δεν είχαν ιδέα από ελ», λέω, «Πήγαμε εκεί πέρα στα νεκροταφεία. Εγώ», λέω, «με ήρθε να λιποθυμήσω. Είδα τον πεθαμένο μέσα εκεί, εκείνος κρύος-κρύος πώς ήτανε».

00:23:19 - 00:24:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σας έκανε εντύπωση η αλλαγή περιβάλλοντος απ’ το χωριό σε μια πόλη της Γερμανίας, τα μαγαζιά, οι δρόμοι;   Καμιά σχέση. Μέρα με τη νύχτα. πόσα τέτοια παραδείγματα. Ενώ εδώ... Καλά, εντάξει έχουν αλλάξει τα πράγματα, δεν είναι όπως ήταν. Αλλά, πάλι είμαστε πολλά χρόνια πίσω.

Επανασύνδεση με παιδί

00:24:44 - 00:28:58

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τον γιο σας, που είπατε πριν, θυμάστε το ιστορικό του; Πώς τον αφήσατε στο χωριό, πώς πήρατε την απόφαση, πώς τον αποχαιρετήσατε;   Τον αφι ψόφησε!». «Βρε», του λέω, «αγόρι μου, τι λες; Πέθανε η γιαγιά». Λέει: «Ναι, ναι, πέθανε, πέθανε!». Κάτι τέτοια. Πολλές ιστορίες έχουμε.

Ατύχημα παιδιού

00:28:58 - 00:31:48

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν… που είπατε ότι το λεωφορείο τον χτύπησε, πώς έγινε εκείνο το ατύχημα;   Εκείνο… Είχαμε αλλάξει βάρδια με τον άντρα μου. Έπρεπε να πάρα πολλά. Την άλλη φορά πάλι τον σπρώξανε, σκίστηκε η γλώσσα του, δάγκωσε τη γλώσσα του και πάλι τη ράψαν τη γλώσσα του. Μην το συζητάς.

Εργασία στην ταβέρνα

00:31:48 - 00:36:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στο μαγαζί που είχατε ανοίξει εσείς τι πόστο είχατε;    Εγώ ήμουνα στην κουζίνα μαγείρισσα. Μαγείρευα, έκανα το γύρο, σουβλάκια, τζατζίκι,α δουλεύουν καλύτερα τα μαγαζιά.   Γέμιζε το μαγαζί;   Γέμιζε δεν θα πεις τίποτα. Αφού, είπαμε, από προτού ένα μήνα είχαμε παραγγελίες.

Τούρκικοι γάμοι στη Γερμανία

00:36:37 - 00:39:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είχατε επεισόδια; Από μεθυσμένους… από…   Αυτά πάντα είναι. Μετά, αφού είχαμε μεγάλη αίθουσα, κάναμε και τούρκικους γάμους. Εκεί να δεις τέτοια περιστατικά. Πόσοι γάμοι έχουν χαλάσει… Έπαιρνε ο γαμπρός τη νύφη, φεύγανε και έμενε όλο το σόι ύστερα στην αίθουσα! Πολλά τέτοια.

Καρναβάλι στη Γερμανία

00:39:22 - 00:44:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καρναβάλι στη Γερμανία;   Το καρναβάλι ήτανε στο χωριό που μέναμε τρομερό! Μεγάλες εκδηλώσεις, όπως γίνεται κάτω στην Πάτρα, έτσι, με στοαναγυρίσουν πίσω». Και όταν πηγαίνουμε τα τηλέφωνα πέφτουν αβέρτα στο σπίτι. «Καλώς ήρθατε, να μείνετε, να μη φύγετε». Δεν γίνεται, όμως.

Aποχαιρετισμός

00:44:20 - 00:45:58

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εδώ; Στη Βύσσα τώρα που ήρθατε έχετε οικογένεια;   Είναι τα αδέρφια μου στη Βύσσα. Έχω δύο αδερφές και έναν αδερφό. Η μία μου η αδερφή καια απολαύσω όσα χρόνια θα μου δώσει ο Θεός. Υγεία να έχουμε μόνο και να ξεκουραστούμε. Ταλαιπωρηθήκαμε, κουραστήκαμε πάρα πολύ με το μαγαζί.

Zωή στη Νέα Βύσσα σήμερα

00:45:58 - 00:47:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κοιμόμασταν το βράδυ… Ερχότανε… Ειδικά στα καρναβάλια κοιμόμασταν πότε δύο ώρες και πότε καθόλου. Πήγαινε σερί. Όταν φεύγανε οι πελάτες το πα. Ρίχναν και τ’ αλάτι και γινότανε πλημμύρα κάτω στο πάτωμα. Αλλά, είπαμε, τελειώσανε όλα μία χαρά, δόξα τω Θεώ. Μας έδωσε ο Θεός υγεία.

00:47:32 - 00:48:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στο μαγαζί οι υπάλληλοι που είχατε ήταν Γερμανοί; Έλληνες;   Μόνο Γερμανοί είχαμε πελάτες. Είπαμε, Έλληνες δεν είχαμε εμείς εκεί πέρα.   αλλού, δεν μπορούσε, δεν την συνέφερε να ‘ρθει απάνω να δουλέψει. Γερμανοί είχαμε και στην κουζίνα και έξω γκαρσόνια. Όλο Γερμανοί ήτανε.

Εκμάθηση ελληνικής γλώσσας-κουλτούρα στα εγγόνια

00:48:14 - 00:51:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Βυσσιώτικα φαγητά φτιάχνατε καθόλου;   Μπα, όχι. Όχι τέτοια πράγματα. Όχι. Είπαμε, το γύρο, τα σουβλάκια, της ώρας, τέτοια φαγητά. Φασολάές, Φλωρίνης πιπεριές, γεμιστά, πιπεριές για τηγάνι. Απ’ όλα τα καλά.    Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ.    Να ‘στε καλά. Ευχαριστώ κι εγώ.

Περίληψη

Ξεκινώντας από ένα ελληνικό χωριό και ακολουθώντας τον άντρα της, η κυρία Αναστασία φτάνει στη Γερμανία. Εργάζεται σε εργοστάσια παραγωγής χαρτιού και παπουτσιών μέχρι να πάρουν την απόφαση με τον σύζυγό της να ξεκινήσουν μια ταβέρνα. Από εργάτες επιχειρηματίες εστίασης, από προσωρινοί μετανάστες μόνιμοι κάτοικοι ενός γερμανικού χωριού και βασικός πυλώνας της κοινωνικής ζωής του. Ποιος θα το φανταζότανε πως οι Γερμανοί θα τους αποχαιρετούσαν με δάκρυα στα μάτια, όπως αυτή αποχαιρέτησε κάποτε τον γιο της;

Αναστασία Μυρτσίδου

Χρυσή Δήμητρα Τσικμανλή