Age Restricted Interview

This interview is only available to users who are eighteen years old or over.

«Χαρά, πασχαλιά!» - Από το Κουσάντασι στον Δαφνώνα και από τον Δαφνώνα στο Καρυόφυτο

Segment 1

Παιδικά χρόνια, προξενιό και οικογενειακή ζωή

00:00:00 - 00:04:45

Partial Transcript

Καλημέρα, είναι Σάββατο, 21 Αυγούστου, είμαι με την κυρία Ελένη Μακρίδου, βρισκόμαστε στο Άνω Καρυόφυτο Ξάνθης, εγώ ονομάζομαι Σάντυ Μακροασταν. Δουλεύαμε εδώ. Τα παιδιά φύγαν στην Θεσσαλονίκη να σπουδάσουν. Στην Αθήνα η Φωτεινή πήγε. Και αυτά. Αυτά τα ωραία. Περνούσαμε καλά!

Lead to transcript

Segment 2

Σχολείο και καπνά

00:04:45 - 00:10:22

Partial Transcript

Μέχρι μεγάλα παιδιά παίζαμε ξέγνοιαστα, έξω! Κάθε Κυριακή βόλτες, κάναμε στο δρόμο. Κάθε Κυριακή. Ήταν το νυφοπάζαρο. Βγαίναμε στο... Δεν πήαρχή. Μέχρι τελευταία είχαμε τα ζώα. Είχαμε τα ζώα. Αρμέγαμε. Κάναμε γιαούρτια. Κάναμε τυριά. Κάναμε για να ζήσουμε. Απ' όλα κάναμε. Αυτά! 

Lead to transcript

Segment 3

Παραμύθι «Η Πορδού»

00:10:22 - 00:14:48

Partial Transcript

Θέλεις να μου πεις τα παραμύθια; Ε, να πούμε ένα παραμυθάκι. Ν' αρχίσουμε απ' την Πορδού; Ναι! Άντε ν' αρχίσουμε απ' την Πορδού. Μια φορΑλλά έβαλε το ζυμάρι μπροστά και πίσω στον κώλο της. Και μπροστά και πίσω. «Να βγω, να πω το ίσιο εγώ -λέει- τώρα!». Το είπε αυτή, η κυρά.

Lead to transcript

Segment 4

Παραμύθι «Ο Τζότζο Ναρή»

00:14:48 - 00:36:28

Partial Transcript

Τώρα, να πούμε τον Τζότζο Ναρή; Άντε να πούμε τον Τζότζο Ναρή! Μια φορά κι έναν καιρό, ήτανε μία οικογένεια και είχε τρεις αδερφές. Ζούσαν συπήθηκε σαν μάνα και της χάρισε την ζωή. Κι αυτό ήταν το παραμυθάκι και τελείωσε. Του Τζότζο Ναρή. Ήταν ωραίο; Πολύ ωραίο!  Ωραία! Άντε!

Lead to transcript

Segment 5

Προξενιό και γάμος

00:36:28 - 00:40:33

Partial Transcript

Αχ, που λες, ο θείος μόλις ήρθε από την Καβάλα ήταν χωροφύλακας κι ήθελε ν' απολυθεί ο θείος. Ήμασταν φτωχά παιδιά στο χωριό. Αλλά, οι γαμπρματούσε η αυτή, το νταούλι κι οι ζουρνάδες βγαίναν στην πλατεία. Δώσ' του χορό! Βγαίναν, ντάνκα, ντούνκα το νταούλι. Βγαίναν έξω ο κόσμος.

Lead to transcript

Segment 6

Υπόδηση, φαγητό και νερό

00:40:33 - 00:49:03

Partial Transcript

Χορεύαν με τα γαλέτσια! Ντράκα, ντρούκα κι ας μην είχαν και παπούτσια. Χορεύανε! Με τι είπες; Με τα- Με τα γαλέτσια. Τα τσόκαρα που λέμε. άσκα από πάνω, να μη γνωρίζεσαι. Πηγαίναμε στη γειτόνισσα, να κάνουμε πώς χορεύουμε και κάνουμε κάτι. Να, έτσι αστεία! Μ' αυτά περνούσαμε.

Lead to transcript

Segment 7

Προσφυγιά, μετανάστευση και μοναξιά

00:49:03 - 00:51:48

Partial Transcript

Και δεν είχαμε τηλεόραση, με τα παραμύθια περνούσαμε. Τα βράδια που κάναμε παστάλι, κάναμε αυτό και κάναμε έτσι παρέες, πασταλιάζαμε. Εκείνηλλοι έτσι, άλλοι αλλιώς. Τι θαρρείς; Δούλεψαν, δούλεψαν κάνανε τα παιδιά τους κάτι, δημιουργήσανε. Κι ένας ένας μας χαιρετάνε και φεύγουνε.

Lead to transcript

Segment 8

Ο θάνατος του πατέρα από ζάχαρο και το βότανο

00:51:48 - 00:52:59

Partial Transcript

Ο μπαμπάς μου πέθανε το '53. Πολύ νέος. Από το ζάχαρο πέθανε. Δεν είχε χάπια τον καιρό εκείνο που αρρώστησε ο μπαμπάς μου από το ζάχαρο. Ολόείχε τέτοια ρίζα χόρτο. Και πήγαινε ο μπαμπάς απ' τον Εχίνο και το πήρε, αυτό το χόρτο. Του το 'δωσαν από 'κει οι Πομάκοι που ήτανε επάνω. 

Lead to transcript

Segment 9

Παραμύθι «Η Τριοπόδα»

00:52:59 - 01:07:30

Partial Transcript

Θα μου πεις άλλη μία ιστορία; Ιστορία άλλη;  Παραμύθι! Παραμύθι; Τώρα θα σου πω άλλο παραμύθι. Κάτσε να σου πω! Να πω τώρα την Τριοπόδα! η αδερφή μαζί με τον αδερφό αυτόν. Έφυγε και πήγαν στην Αθήνα. Και ζήσανε καλά. Και ζήσανε πλούσια κι ωραία! Ωραίο δεν ήτανε; Πολύ ωραίο!

Lead to transcript

Segment 10

Φαγητό, καπνά και έθιμα του γάμου

01:07:30 - 01:19:06

Partial Transcript

Μπράβο! Αυτό! Είπαμε και την Βρωμού, είπαμε και το τέτοιο, είπαμε και την ζωή μας, πώς περνούσαμε. Καλά περνούσαμε! Δεν ξεχωρίζαμε φαγητά. ι σε λίγο. Θα το ξανανοίξουμε και θα τα πούμε. Εδώ είμαστε. Αλλά σ' ευχαριστώ πάρα πολύ!  Τίποτα, πουλάκι μου! Τίποτα! Δεν ήταν τίποτα!   

Lead to transcript

Segment 11

Η γιαγιά της Ελένης

01:19:06 - 01:22:47

Partial Transcript

Ναι. Η γιαγιά μου. Η γιαγιά μου ήταν πολύ φιλόξενη. Από την μάνα μου πιο πολύ, πιο φιλόξενη ήτανε. Η μαμά μου δεν ήταν τόσο φιλόξενη. Η γιας γνώρισε αυτή την κοπέλα και κάνει. Εκεί οι θείες τώρα πεθάναν κι οι γιαγιάδες πέθαναν κι οι θείες πεθάναν. Έμειναν τα εγγόνια μόνο, τώρα.

Lead to transcript

Segment 12

Τρόφιμα και ρούχα

01:22:47 - 01:29:44

Partial Transcript

Θεία, είχατε κανένα έθιμο -έτσι- πολύ χαρακτηριστικό που θυμάσαι; Θυμάμαι τις Απόκριες που κάναμε. Που μαζευόμασταν και τρώγαμε. Κάνανε πίνα μην γλιστρήσω απ' τα χιόνια. Τα φορούσα πια, χαρά, πασχαλιά, εγώ εκείνα τα, την γόβα. Ήμουνα μικρή και φόραγα την γόβα! Αχ, Θεούλη μου!

Lead to transcript

Segment 13

Θάνατος και μοναξιά

01:29:44 - 01:32:17

Partial Transcript

Αλλά ήμασταν, γιατί είχαμε την μάνα, γιατί είχαμε τον μπαμπά. Ο μπαμπάς πέθανε. Αλλά μετά από χρόνια λέγαμε: «Ο μπαμπάς μας να ζούσε τώρα, Τώρα θα 'ρθούνε πάλι. Τώρα θα πάρω ξύλα, θα ΄ρθουν τα παιδιά να, θα 'ρθούνε καμιά βόλτα. Τα νέα μας αυτά! Ωραία! Σ' ευχαριστώ! Παρακαλώ! 

Lead to transcript

Segment 14

Παραμύθι «Ο εργάτης»

01:32:17 - 01:36:14

Partial Transcript

Αυτά τα χρόνια που φεύγανε ο κόσμος στη Γερμανία, πήγε κι ένας εργάτης ο καημένος. Πήγε στην Γερμανία. Είχε και παιδί εδώ. Το άφησε, ένα αγ σπίτι τα φλουριά. Δηλαδή, κέρδισε χρήματα χωρίς να, χωρίς να δουλέψει. Γιατί δεν ρώτησε. Αυτό ήταν, αυτό το παραμύθι ήτανε. Δεν είχε άλλο.

Lead to transcript

Segment 15

Παραμύθι «Η Κρεμμύδω»

01:36:14 - 01:39:58

Partial Transcript

Να πω κι ένας άλλος γεωργός που έβγαλε πολλά πράγματα. Έβγαλε κρεμμύδια πολλά, έβγαλε σκόρδα. Και λέει: «Θα πάω κι ένα τσουβάλι του Βασιλιά.α του απάνω και δεν τον έδωσε χρήματα, τον σκορδά. Μη το σκόρδο! Και την έπαθε ο καημένος! Την έπαθε -που λες- ο καημένος. Πάει κι αυτό!

Lead to transcript

Segment 16

Ιστορία «Το φεγγάρι θα σε μαρτυρήσει»

01:39:58 - 01:48:27

Partial Transcript

Α! Να πω κι αυτό! Να πω κι αυτό τώρα! Κι αυτό ιστορία είναι. Κάποτε εδώ, στο χωριό μας, ένας άντρας πείραξε ένα κορίτσι. Εκείνα τα χρόνια ήττον άνθρωπο. Θάφτηκε! Στην τηλεόραση το έδειξε, αυτό το πράγμα! Σαν να ήταν αυτό που λέω εγώ! Ιστορίες πολλές, πουλάκι μου! Έχει ιστορίες!

Lead to transcript

Segment 17

Η ζωή στο Καρυόφυτο

01:48:27 - 01:51:19

Partial Transcript

Εγώ τον ζάλιζα τον θείο! Δεν έλεγε εκείνος. Δεν ήξερε να πει. Εγώ όλη την ώρα του έλεγα πράγματα. Εγώ του έλεγα πράγματα όλο. Πώς περάσαμε μτην Ένωση, το δίναμε. Πότε το κάναμε εμείς, το χρησιμοποιούσαμε. Αυτά, πουλάκι μου.  Ωραία, θεία μου! Τα νέα! Σ' ευχαριστώ! Παρακαλώ!  

Lead to transcript

Segment 18

Περιγραφή τεκμηρίων

01:51:19 - 01:52:50

Partial Transcript

Εδώ είμαι με τον μπαμπά μου τα... Κοίτα 'δω! Με τον μπαμπά μου τα παιδιά. Εδώ!  Θα τις βγάλω μετά. Πες μου! Ναι! Είναι ο Γιώργος, ο μικρόάτα που ήτανε!  Εδώ πού είστε; Εδώ είμαστε Θεσσαλονίκη. Βαφτίσαμε τον Στράτο. Η βάφτιση του Στράτου ήτανε. Πήγαμε σ' ένα μοναστηράκι έξω.

Lead to transcript

Segment 19

Έθιμο γάμου

01:52:50 - 01:53:01

Partial Transcript

Όταν ο γαμπρός γυρίζει από το ταξίδι, το γαμήλιο ταξίδι, η πεθερά τον κερνάει γλυκό! Γλυκό! Εδώ! Και βγάλ' το φωτογραφία και βάλτο!  Θα τοο γαμπρός γυρίζει από το ταξίδι, το γαμήλιο ταξίδι, η πεθερά τον κερνάει γλυκό! Γλυκό! Εδώ! Και βγάλ' το φωτογραφία και βάλτο!  Θα το βάλω!

Lead to transcript

Content available only for adults (+18)

Part of the interview has been removed to facilitate its flow.

Summary

Η Ελένη Μακρίδου γεννήθηκε στον Δαφνώνα, όπου και έζησε μέχρι τα δεκαοχτώ της χρόνια. Είχε μια ξένοιαστη, αν και δύσκολη, ζωή εκεί. Έχασε τον πατέρα της αρκετά μικρή και ο μεγάλος αδερφός της πήρε την θέση του στο σπίτι. Ήταν πολλά αδέρφια και ζούσαν με την γιαγιά και την μαμά τους. Πήγε σχολείο, τελείωσε το δημοτικό και μετά πήγε στα χωράφια. Το προξενιό την βρήκε να παίζει στην γειτονιά. Ο γάμος έγινε μέσα σε μια βδομάδα και την έφερε στο Καρυόφυτο, όπου και ζει ακόμα για παραπάνω από εξήντα χρόνια. Τον Στρατή τον αγάπησε με τα χρόνια, όπως λέει. Αισθανόταν λες και τον ήξερε. Έβαλαν τα καπνά τους, πήραν τα ζώα τους, έκαναν παιδιά, απέκτησαν εγγόνια και έζησαν μια ευτυχισμένη ζωή μαζί. Σήμερα, η Ελένη είναι μόνη της στο σπίτι. Έχει, όμως, πάντα συντροφιά τις ιστορίες της, τις συνταγές της και τα παραμύθια της. Όλα προέρχονται από ακούσματα που είχε μικρή από την γιαγιά της που ήταν από την Σμύρνη. Άλλα είναι ιστορίες πραγματικές, άλλα παραμύθια, άλλα αλληγορίες. Ό, τι κι αν είναι αυτό που μας διηγείται η κυρά Λένη, σημασία έχει ο τρόπος που μας το αφηγείται. Βάζει κάτι από αστερόσκονη και μαγεία και μας ταξιδεύει σε έναν άλλον, μυθικό, φανταστικό κόσμο.


Narrators

Ελένη Μακρίδου


Field Reporters

Σάντυ Μακροπούλου



Interview Date

20/08/2021


Duration

113'


Interview Notes

Η αφηγήτρια είναι θεία της ερευνήτριας.

Σημείωση της ερευνήτριας:
Ούντρα: βοήθεια, αρωγή, συμπαράσταση, διάσωση, βοήθεια που έρχεται στη δύσκολη στιγμή, ο από μηχανής Θεός, αλλά και το άτομο που βοηθάει, κυρίως στα στοιχειώδη, αλλά σημαντικά για την επιβίωση. Ούντρα, εκ παραδρομής από το UNRRA: United Nations Relief and Rehabilitation Administration, η πιο γνωστή συμμαχική κι αμερικάνικη βοήθεια. Η UNRRA ήταν Διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1943 με αντικειμενικό σκοπό να βοηθήσει τις πληγείσες χώρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με αμφιλεγόμενη, όμως, αποτελεσματικότητα. Πηγή: www.slang.gr