Συμβιώνοντας με τη διπολική διαταραχή

Segment 1

Τα πρώτα συμπτώματα διπολικής διαταραχής

00:00:00 - 00:11:50

Partial Transcript

Καλησπέρα.   Καλησπέρα.   Είναι 12 Δεκεμβρίου του 2019. Το όνομά σου;   Με λένε Ολυμπία Γκογκέ. Ωραία. Σήμερα η Ολυμπία θα μοιραστεί μαζχλεί ας πούμε ή βλέπω ότι πάει να ανέβει συναισθηματικά, αλλά σε ακραίες μορφές όχι απλώς μία χαρά, προσπαθώ να το καταστείλω κάπως. Αυτό.  

Lead to transcript

Segment 2

Ο πρώτος καιρός μετά τη διάγνωση

00:11:50 - 00:17:26

Partial Transcript

Μετά από τη διάγνωση, γιατί μου λες ότι υπήρχε μία περίοδος υπερδιέγερσης και πολλή χαράς και ευφορίας και λοιπά, επήλθε η κατάθλιψη; Επήλθυμπτώματα ας το πούμε έτσι, φοβάμαι, ότι θα ξεκινήσει πάλι όχι η μανία, η κατάθλιψη. Γιατί το ένα φέρνει το άλλο, κάπως είναι αλληλένδετα.  

Lead to transcript

Segment 3

Οι σχέσεις με τους άλλους και η υποστήριξη από τον περίγυρο

00:17:26 - 00:22:33

Partial Transcript

Αυτό τι ρόλο έπαιξε στην εμπιστοσύνη σου προς τους άλλους; Και όταν λέω άλλους, εννοώ σε όλες τις σχέσεις, δηλαδή και στη σχέση με την οικοα, υπάρχει ακόμα δρόμος για να γίνουνε κάποια πράγματα, αλλά τουλάχιστον είμαι στο δρόμο που έχω επιλέξει εγώ και όχι άλλοι. Ξέρεις. Αυτό.  

Lead to transcript

Segment 4

Η προσωπική έρευνα σχετικά με τη διπολική διαταραχή

00:22:33 - 00:26:34

Partial Transcript

Ενέταξες το ζήτημα αυτό το προσωπικό στη δουλειά σου;   Ναι. Η διπλωματική μου εργασία στο μεταπτυχιακό, που ήτανε παραγωγή ντοκιμαντέρ, παιρία ήταν πιο εύκολο να μου ανοιχτούν και εκείνοι, και να δούμε μαζί κάποια κοινά στοιχεία ή να διαφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε ή οτιδήποτε.  

Lead to transcript

Segment 5

Ζώντας με τη διπολική διαταραχή - η επίδραση της φαρμακευτικής αγωγής

00:26:34 - 00:39:47

Partial Transcript

Αυτή η διάγνωση, το χαρτί που λες, η βούλα, έπαιξε ρόλο ή αναχαίτισε κάποιες φορές τις προσπάθειές σου; Π.χ. και σε επαγγελματικό χώρο. Δηλδή του είπα αυτό –που έγινε πολύ λίγες φορές προσωπικά σε μένα–, απλώς στεναχωριόμουν και έλεγα «Γιατί; Δεν είναι κάτι τόσο...» Ναι, αυτό.  

Lead to transcript

Segment 6

Τα ταμπού γύρω από τα ψυχιατρικά νοσήματα

00:39:47 - 00:46:00

Partial Transcript

Μίλησες προηγουμένως για το πόσο ταμπού είναι και στην επαρχία αλλά ίσως και στην Αθήνα, ίσως και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πιστεύεις ή βιώλειάς σου να καταφέρεις να το αποταμπουποιήσεις κατά κάποιον τρόπο, να βγάλεις αυτό το στίγμα και είναι πολύ σημαντικό.   Και εγώ ευχαριστώ.

Lead to transcript
Summary

Η αφηγήτρια αναφέρεται στο πρώτο επεισόδιο συναισθηματικής διαταραχής και στο πώς διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή. Μιλά για τη διάγνωση, καθώς και τις εναλλαγές από την αίσθηση της ευφορίας στην αίσθηση της κατάθλιψης. Αναφέρεται στη φαρμακευτική αγωγή που ακολούθησε, στα αποτελέσματα αυτής, καθώς και στις σκέψεις διακοπής αυτής. Έπειτα μιλά για τη στήριξη από την οικογένεια και την επιλογή να εντάξει το προσωπικό της βίωμα στη δουλειά της. Τέλος, αναφέρεται στο ταμπού γύρω από τα νοσήματα ψυχικής υγείας.


Narrators

Ολυμπία Γκογκέ


Field Reporters

Αλεξάνδρα ΒούζαTopics

Interview Date

12/12/2019


Duration

45'