Η πρώτη φορά που έσφιξα στην αγκαλιά μου τη δίδυμη αδελφή μου

Γνωριμία με αφηγήτρια και παιδικά της χρόνια στο Eπταχώρι Καστοριάς

Partial Transcript

Καλησπέρα, θα μας πείτε το όνομά σας;   Πολύ ευχαρίστως. Λέγομαι Φωτοπούλου Ράνια, Ουρανία το βαφτιστικό μου. Το έχω λίγο γινάτι αυτό στύλα μεταξύ τους. Εγώ ένιωθα μόνη μου. Δεν είχα καμία από το δικό μου χωριό, καμία φίλη μου, καμία συμμαθήτρια. Εκεί δυσκολεύτηκα πάρα πολύ.

Γάμος αφηγήτριας και μετακόμιση στην Κατερίνη

00:05:11 - 00:10:41

Partial Transcript

Τελείωσε η χρονιά. Πρώτη Γυμνασίου, τόσο πήγα δυστυχώς. Και τέλος της χρονιάς δήλωσα στους γονείς μου ότι δεν θέλω να ξαναπάω γιατί μου φάνηφασίσαμε να μείνουμε εδώ, εφόσον η δουλειά ήτανε περισσότερο εδώ. Ντάξει, εκεί γινόταν η παραγωγή, εδώ ήταν η πώληση. Ντάξει, από το ‘97.

Θάνατος αδερφής αφηγήτριας από μηνιγγίτιδα

00:10:41 - 00:12:27

Partial Transcript

Με την οικογένειά σας; Οι υπόλοιποι είχανε μείνει στο χωριό, στην Καστοριά;   Όχι.   Οι γονείς σας, τα αδέλφια σας;   Τώρα, εδώ είναι ένναι η μεγαλύτερη απ’ τις αδελφές. Όπως είπα, η δεύτερη, που είναι στον ουρανό, είναι η Δήμητρα. Μετά είναι η Γιάννα. Μετά είμαστε δίδυμες.

Τεκνοθεσια δίδυμης αδερφής αφηγήτριας από οικογενειακούς γνωστούς λίγο μετά τη γέννα

00:12:27 - 00:18:14

Partial Transcript

Γεννηθήκαμε εγώ με την αδελφή μου τη Μαρία, την οποία... Όπως είπα και πριν, υπήρχε φτώχεια. Οι γονείς μου τη δώσανε για υιοθεσία σε μια οικί, αλλά «Σας είχαμε», λέει, «εκείνη Μαρία, το όνομα της Παναγίας, κι εσένα στο όνομα το δικό μου, Ουρανία». Αυτά θυμάμαι από τη γιαγιά μου.

Παράλληλη ζωή των δίδυμων αδερφών χωρίς να συναντηθούν ποτέ

00:18:14 - 00:22:52

Partial Transcript

Και από τότε… Δεν ξέρω πόσο χρονών ήμουν, αλλά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου τις άκουγα αυτές τις ιστορίες συνέχεια, συνέχεια, συνέχειααρακαλέσαμε και ακόμη δεν έχουν σκοπό να της πούνε τίποτα, ε, θα πρέπει κι εμείς να κάνουμε κάτι άλλο μπας και μπορέσουμε και βρούμε άκρη».

Αποκάλυψη της αλήθειας στη δίδυμη αδερφή της αφηγήτριας

00:22:52 - 00:28:33

Partial Transcript

Και εκεί που συζητούσαμε αυτά με τη μικρή μου την αδελφή ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο. Ήμουν πάλι —πώς έτυχε να είμαι;— στο σπίτι. Και όταν ή μου, απ’ τον εαυτό μου, κάτι λείπει. Υπάρχει ένα κενό». Και νομίζω ότι και απ’ τις δυο μας αυτό το κενό αναπληρώθηκε κατά κάποιον τρόπο.

Ζώντας με τύψεις για την τεκνοθεσία

00:28:33 - 00:33:47

Partial Transcript

Κατάλαβα. Το θέμα της υιοθεσίας της δίδυμης αδελφής σας το συζητήσατε με τους γονείς σας;   Να σου πω. Πριν φύγω, όσο ήμουν παιδί στο χωριυτή η απώλεια, γιατί αργότερα ακολούθησαν κι άλλες πολλές απώλειες. Και ίσως να ξαναμιλήσουμε και γι’ αυτές σε κάποια άλλη συνάντησή μας.

00:33:47 - 00:44:28

Partial Transcript

Εντάξει. Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Ράνια, για το χρόνο σας.   Κι εγώ ευχαριστώ.   Η Μαρία πώς το έμαθε ότι έχει μια αδελφή δίδυμη;   Θα συμένες αυτές οι ψυχές. Δώσανε πολλά στην αδελφή μου, πολλή αγάπη. Της είχανε φοβερή αδυναμία και οι δύο. Κι εκείνη τους αγαπούσε πολύ. Αυτά.

Summary

Η αφηγήτρια αναφέρεται στα παιδικά της χρόνια στο Επταχώρι Καστοριάς. Μιλά για την απώλεια της μικρότερης αδελφής της που πέθανε από μηνιγγίτιδα, αλλά κυρίως για την υιοθεσία της δίδυμης αδελφής της από ζευγάρι οικογενειακών φίλων. Όσον αφορά την προσωπική της πορεία μιλά για την εκπαίδευση, τον γάμο της σε νεαρή ηλικία και το πώς βίωσε τη μητρότητα. Αναφέρει την επιθυμία και προσπάθειά της να γνωρίσει τη δίδυμη αδελφή της. Διηγείται την πρώτη τους συνάντηση στα 37 τους χρόνια. Κλείνει, αναφερόμενη στη σχέση της με τους γονείς της.

Ουρανία Φωτοπούλου

Νικολέτα Μπάκα