Μια ποδοσφαιρίστρια μέσα στα ανδροκρατούμενα ελληνικά γήπεδα

Segment 1

Επαφή με ποδόσφαιρο σε παιδικά και φοιτητικά χρόνια

00:00:00 - 00:02:34

Partial Transcript

Είναι Τετάρτη 7 Απριλίου του 2021. Είμαι με τη Νανά Πλεξίδα στη Βάρη Αττικής. Είμαι η Πένυ Βασιλάκη, ερευνήτρια στο Istorima, και ξεκινάμεκεί έμαθα και τα περισσότερά μου κόλπα, αν θέλουμε να πούμε. Και ναι, άρα πολύ μικρή θα πω. Η αγάπη μου για το ποδόσφαιρο ήτανε από πάντα. 

Lead to transcript

Segment 2

Ζώντας με τη διαφορετικότητα ως παιδί

00:02:34 - 00:04:02

Partial Transcript

Ωραία. Ας ξεκινήσουμε αυτό, απ’ την παιδική ηλικία. Σαν παιδί ένιωσες ποτέ αμήχανα για το γεγονός ότι παίζεις ποδόσφαιρο, είτε από την πλευρυς λέω ότι δεν χρειάζεται να σχολιάζετε ότι παίζω ποδόσφαιρο. Δεν έχει να κάνει με το φύλο αλλά με τις επιθυμίες και την κλίση του καθενός.

Lead to transcript

Segment 3

Λαχτάρα για γυμναστική και ποδόσφαιρο

00:04:02 - 00:04:55

Partial Transcript

Ωραία. Θυμάσαι, έτσι, από την παιδική ηλικία, είτε από το Δημοτικό είτε αργότερα απ’ την εφηβική, έντονες στιγμές που να νιώθεις περηφάνια γέχρι να τους πείσω ήταν διστακτικοί και τα αγόρια να με παίρνουν να παίξουμε. Αλλά, όταν το κατάφερνα ήμουνα πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Αυτά.

Lead to transcript

Segment 4

Συναισθήματα πρώτου αγώνα

00:04:55 - 00:06:34

Partial Transcript

Ωραία. Να περάσουμε λίγο στα επαγγελματικά και μετά επιστρέφουμε στα παιδικά χρόνια αργότερα. Θέλω να μου περιγράψεις τα πάντα και πώς αιστη όρεξη να το συνεχίσω για όσο πάει και να αξιοποιήσω τα χαμένα χρόνια που δεν μπόρεσα να κάνω μικρότερη ποδόσφαιρο και να μάθω τα βασικά.

Lead to transcript

Segment 5

Κακοπροαίρετα σχόλια και σεξισμός

00:06:34 - 00:07:56

Partial Transcript

Στην κερκίδα τι γινόταν;  Στην κερκίδα… όταν παίζαμε γυναίκες, έτσι; Η αλήθεια είναι ότι οι κερκίδες δεν είναι όπως έχετε συνηθίσει στο ποδτερα σχόλια ήταν θετικά, γιατί όσοι έχουν έρθει στην κερκίδα συνήθως στο ποδόσφαιρο γυναικών είναι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου γυναικών. Αυτά.

Lead to transcript

Segment 6

Καλύτερες και χειρότερες στιγμές ως επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια

00:07:56 - 00:12:59

Partial Transcript

Θέλεις να μας περιγράψεις τις τρεις καλύτερες στιγμές σου σαν επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια; Επαγγελματίας, ναι… Να πω εδώ πέρα, στο σημείοές είναι οι τρεις πιο κακές στιγμές, θα έλεγα, που 'χω να θυμηθώ από το ποδόσφαιρο σαν αθλήτρια. Τέλεια. Όχι τέλεια… Ναι! Μένουν κι αυτά.

Lead to transcript

Segment 7

Στήριξη από κοντινό περιβάλλον

00:12:59 - 00:14:16

Partial Transcript

Αντιλαμβάνομαι, ναι. ΟΚ, μετά ποιοι είναι και ποιοι υπήρξαν για να κινητοποιήσουν τα βήματά σου, αλλά ακόμα και σήμερα ποιους αισθάνεσαι ως να παίξουμε για να ηρεμήσω». Οπότε, γονείς και φίλοι, θα πω, χωρίς να πω ένα συγκεκριμένο όνομα, γιατί δεν είναι όντως ένα. Είναι πολλοί. 

Lead to transcript

Segment 8

Κακοπροαίρετα σχόλια και σεξισμός

00:14:16 - 00:16:16

Partial Transcript

Να πάμε στο… Όχι, δεν θα πάμε. Θα πάμε σ’ αυτό πρώτα, αν άκουσες εσύ σαν Νανά ποτέ σχόλιο το οποίο σε πείραξε πραγματικά, ότι ήσουν έτοιμη νμιλώντας για στερεότυπα, εσύ η ίδια, ωστόσο, γιατί δεν είμαστε πάντα… ειδικά σε μικρότερες ηλικίες, δεν έχουμε πάντα τις άμυνες… Όχι, όχι.

Lead to transcript

Segment 9

Έμφυλη ταυτότητα και ποδόσφαιρο

00:16:16 - 00:17:33

Partial Transcript

Και στο λέω κι από μένα, δηλαδή. Ένιωσες ποτέ ότι διακυβεύεται η θηλυκή σου πλευρά ή η γυναικεία σου ταυτότητα επειδή παίζεις ποδόσφαιρο; Νμεγαλώνοντας έχτισα τις άμυνές μου. Κατάλαβα ότι είναι διαχειρίσιμο κι ότι δεν έχει να κάνει το φύλο με το ότι ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο.

Lead to transcript

Segment 10

Η προπονητική ως επάγγελμα και προπονητικές αρχές

00:17:33 - 00:22:07

Partial Transcript

Ωραία. Να περάσουμε, λοιπόν τώρα στην άλλη πλευρά την πλευρά, την πιο αμιγώς επαγγελματική, με την έννοια ότι είναι, υποθέτω, και η πηγή χρηαι καλοί άνθρωποι, σωστοί και να προσπαθούν. Αφού κάνουν αυτό που αγαπούν, να το κάνουνε σωστά· με ό,τι ασχολούνται να το κάνουν και σωστά.

Lead to transcript

Segment 11

Τραυματισμοί

00:22:07 - 00:23:38

Partial Transcript

Τραυματίστηκες ποτέ; Ναι, ναι. Τραυματίστηκα στο ποδόσφαιρο αλλά σαν φοιτήτρια. Δεν είχα ακόμα ξεκινήσει να παίζω μπάλα σε ομάδα. Αλλά, το δεν θα μπορέσω να ξαναπαίξω, να ξανατρέξω. Είχα απογοητευτεί πάρα πολύ. Αλλά, είμαστε εδώ. Είμαι καλά, παίζω. Όλα καλά, όλα ανθηρά. Αυτό.   

Lead to transcript

Segment 12

Η προπονητική ως επάγγελμα

00:23:38 - 00:25:22

Partial Transcript

Κι αυτό τώρα… το κάλυψες εν μέρει. Σε τέτοιες στιγμές, σε στιγμές τραυματισμού ή τώρα με την καραντίνα που ο αθλητικός κλάδος είναι από αυτοω. Δεν έχω καταλήξει ακόμα, γιατί πάντα κερδίζει το συναίσθημα, όπως, ξέρεις. Και οπότε, συνεχίζουμε. Ποδόσφαιρο και όπου πάει για την ώρα.

Lead to transcript

Segment 13

Αφιέρωση πρώτου γκολ

00:25:22 - 00:26:32

Partial Transcript

Πάλι τετριμμένη η ερώτηση που θα σου κάνω. Όχι ρε. Μα κι εγώ τετριμμένα σου απαντάω, οπότε μην διστάζεις. Θα πάω πάλι πίσω στο πρώτο γκολ.ε, δεν σου κρύβω. Και όταν είχα την τύχη να συμβαίνει να έχω κόσμο έξω και να μπορώ να αφιερώσω ήτανε τεράστια χαρά. Αυτό. Τι ωραία! Ναι.

Lead to transcript

Segment 14

Βήματα προόδου σε ποδόσφαιρο γυναικών

00:26:32 - 00:29:56

Partial Transcript

Ωραία. Και νομίζω θα κλείσω με μια τελευταία ερώτηση, πάλι βιωματική: Αισθάνεσαι πως σε σχέση με —βγαίνει φυσικά από τα συμφραζόμενα, αλλά τα πολύ χρόνο. Ακόμα και χρήματα δίνουμε απ’ την τσέπη μας για να μπορέσουμε να το υποστηρίξουμε όλο αυτό. Κι είναι κρίμα κι άδικο. Αυτό. 

Lead to transcript

Segment 15

Ενδεχόμενο μετανάστευσης σε εξωτερικό

00:29:56 - 00:33:51

Partial Transcript

Ωραία, λοιπόν. Τελευταία ερώτηση. Δεν έχω θέμα. Λοιπόν… Την ξέχασα! Έπαθες Νανά; Να την δω. Την θυμήθηκα! Τελευταία ερώτηση, γιατί σε βλ  Οπότε ναι, το εξωτερικό όχι. Ήτανε σκέψη που δεν ήρθε ποτέ. Περίλαμπρα θα πω. Νομίζω ότι τελειώσαμε κάπου εδώ. ΟΚ. Τέλος συνέντευξης. 

Lead to transcript

Part of the interview has been removed to facilitate its flow.

Summary

Η Νανά αφηγείται τα βιώματά της ως ποδοσφαιρίστριας και προπονήτριας σε ακαδημίες ποδοσφαίρου, καθώς και την αγάπη της για τη μπάλα ήδη από την παιδική της ηλικία. Μια παρουσία στιβαρή και ιδιαιτέρως αγαπητή στον χώρο των γηπέδων εξιστορεί σύντομα αλλά περιεκτικά τις μνήμες, τις φιλοδοξίες αλλά και τα όνειρά της για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του «ποδοσφαίρου γυναικών».


Narrators

Νανά Πλεξίδα


Field Reporters

Παναγιώτα Βασιλάκη


Locations

Interview Date

06/04/2021


Duration

33'