Μνήμες από την πολιορκία του Σαράγεβο: το τελευταίο αντίο

Τα πρώτα βήματα στη φωτογραφία

Summary

Ο αφηγητής αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο γνώρισε τον κλάδο της φωτογραφίας και στα αρχικά βήματα της καριέρας του.

Partial Transcript

Είναι Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021. Είμαι η Φωτούλα Παπανδρέου, ερευνήτρια στο Istorima, και βρίσκομαι με τον κύριο Δημήτρη Μεσσήνη στη Δράμα. φερα και όλα τα υπόλοιπα ρούχα μου και άρχισα να δουλεύω στην Αθήνα. Αυτό με τις εφημερίδες τις ελληνικές κράτησε —‘83 είπαμε— εφτά χρόνια.

Topics
Professions

Η είσοδος σε διεθνές πρακτορείο ειδήσεων και η κάλυψη στα αλβανικά σύνορα

00:10:14 - 00:21:05

Summary

Η πρώτη του κάλυψη στα αλβανικά σύνορα, η οποία σηματοδότησε την είσοδο του σε διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Partial Transcript

Το ‘90, 1990, ήταν ένα πρακτορείο που λέγεται European Pressphoto Agency απ’ το εξωτερικό, που είχε κάποια ανταποκρίτρια η οποία σιγά-σιγά ττές μου οι δυο που ήταν εκεί είχανε από όλα τα μηχανήματα. Οι δημοσιεύσεις μου ήτανε πάρα πολύ καλές και πολλές. Δεν θα με παίρναν αλλιώς.

Πολεμικός ανταποκριτής στην πολιορκία του Σαράγεβο και οι πρώτες εικόνες

00:21:05 - 00:28:57

Summary

Περιγράφει το ταξίδι του στο Σαράγεβο με σκοπό την κάλυψη της πολιορκίας και τις πρώτες εικόνες που αντίκρισε.

Partial Transcript

Και έμεινα σε αυτό το πρακτορείο απ’ το ‘90 μέχρι το 1996 —‘90… ‘91, ας πούμε. Μέχρι το 1996. Και μετά πήγα στο Associated Press, στο… Θα σου κατεστραμμένη απ’ τα πυρά, πάνω απ’ το βουνό, κατοικούνταν μόνο οι τρεις πλευρές. Η μπροστινή δεν… Είχε γίνει θερινή. Δεν υπήρχε τίποτα.

Τα γυναικόπαιδα

00:28:57 - 00:39:30

Summary

Περιγράφει τη στιγμή που χωρίζουν οι οικογένειες με σκοπό να φύγουν τα γυναικόπαιδα από την εμπόλεμη περιοχή, καθώς και την επανασύνδεσή του, μετά από 29 χρόνια, με ένα από τα εν ζωή θύματα του πολέμου.

Partial Transcript

Πίσω απ’ το ξενοδοχείο — ήταν και προστατευόμενο μέρος δηλαδή, κάλυπτε— θα έφευγε ένα κομβόι με γυναικόπαιδα. Και ήταν σε συμφωνία ο Ο.Η.Ε. ίων με τις άδειες παραμονής κτλ. —για αυτό σου λέω, ακόμα δεν τα έχουνε βρει— και να ολοκληρώσω πλέον, να γίνει ένας κύκλος και να κλείσει.

Η επιστροφή στο κατεστραμμένο σπίτι

00:39:30 - 00:51:58

Summary

Εξιστορεί το βίωμα μιας κοπέλας καθώς αντικρίζει ξανά το κατεστραμμένο, από τους Σέρβους έποικους, πατρικό της σπίτι αλλά και το μήνυμα μίσους που της άφησαν φεύγοντας.

Partial Transcript

Όπως και θα γίνει και ένας άλλος κύκλος, γιατί συνέβη κάτι όχι ακριβώς παρόμοιο και όχι είκοσι εννιά χρόνια μετά, αλλά είκοσι πέντε χρόνια μς οι στρατιωτικοί πάντα. Και μέναμε εκεί μέσα. Είχαμε άδεια. Και είχα αγοράσει ένα μπουφάν για το γιο μου, το οποίο δεν του το ‘δωσα ποτέ.

Topics

Πληροφορίες για την καθημερινότητα στο Σαράγιεβο

00:51:58 - 01:02:10

Περαιτέρω πληροφορίες για την καθημερινότητα ενός πολεμικού ανταποκριτή στο Σαράγιεβο.

Partial Transcript

Πω πω, απίστευτο. Θα ήθελα να ρωτήσω στη Γαλλία τι σπουδές κάνατε.   Δεν τις ολοκλήρωσα γιατί… Στα Οικονομικά πήγα. Δεν τις ολοκλήρωσα γι ακούει και να μαθαίνει. Σου ξαναλέω, οι ηλίθιοι είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι.   Ναι, πραγματικά… Σας ευχαριστώ πολύ.   Και εγώ, παρακαλώ.

Topics
Summary

Ο φωτοειδησεογράφος Δημήτρης Μεσσίνης, με καταγωγή από τον Νομό Δράμας, μοιράζεται μαζί μας δύο ιστορίες από την καριέρα του στη φωτοδημοσιογραφία. Μέσα από την αφήγησή του ζωντανεύει μνήμες από την πολιορκία του Σαράγεβο και μας κάνει συνοδοιπόρους σε ένα συγκινητικό ταξίδι στην Ιστορία. Περιγράφει το τελευταίο βλέμμα ενός παιδιού που αποχωρίζεται την πατρική φιγούρα, καθώς και την αντίδραση μιας νεαρής κοπέλας καθώς ξανααντικρίζει το σπίτι της μετά την υποχώρηση των πολιορκητών. Αυτές οι δύο ιστορίες άνοιξαν έναν κύκλο ο οποίος επίκειται να κλείσει φέτος, με την επέτειο των τριάντα χρόνων από την έναρξη του πολέμου.

Δημήτρης Μεσσίνης

Φωτούλα Παπανδρέου