Χαμένος στο Αιγαίο

Segment 1

Αγορά καΐκιού και επιστροφή με αυτό

00:00:00 - 00:04:05

Partial Transcript

Καλημέρα. Είμαστε σε μία δεύτερη συνάντηση με τον Ιωάννη Μπαρδάνη, ο οποίος θα μας πει άλλη μία θαλασσινή περιπέτεια. Είμαστε ξανά στον Κίναι το μόνο πράγμα - θέλω τη θάλασσα να έχει λίγο φουρτούνα, να ‘ναι ζωντανή, δεν τη θέλω νεκρή τη θάλασσα, τη θέλω ζωντανή. Αλλά εντάξει.

Lead to transcript

Segment 2

Βλάβη στο σκάφος και επιδείνωση καιρού

00:04:05 - 00:06:44

Partial Transcript

Πήγαινα, από απέναντι η Τζια, είχα ξαπλώσει, στην πρύμνη πίσω είχα το τιμόνι, τραγουδώντας πήγαινα γιατί ήθελα κάνα μισάωρο να φτάσω, τρία τ, το χτύπαγε, τέλος πάντων κατάφερα το 'πιασα, μισό μέτρο κράτησα, ένα μέτρο, το ‘δεσα το υπόλοιπο και με κρατάει ίσα-ίσα πρίμα στον καιρό.

Lead to transcript

Segment 3

Ατελέσφορη προσπάθεια επικοινωνίας με τον έξω κόσμο

00:06:44 - 00:10:01

Partial Transcript

Μπαίνω μέσα στην καμπίνα, παίρνω το VHF να μιλήσω σ' ένα φίλο που είχα, το Δημήτρη απ' την Κύθνο, αυτός δεν τον νοιάζει και 10-12 μποφόρ να ι μετά από 8 ώρες, 9, ξανάρχισε πάλι ο βοριάς, έκανε 6-7, το γύρισα. Αλλά ήξερα ότι τώ ρα πλέον είμαι μες στις Κυκλάδες, δεν έχω πρόβλημα.

Lead to transcript

Segment 4

Δεύτερη μέρα - Ερημόμηλος και Μήλος: προσπάθειες εντοπισμού

00:10:01 - 00:18:21

Partial Transcript

Πράγματι μετά από 6-7 ώρες, βραδάκι της δεύτερης μέρας, δηλαδή της Κυριακής, είμαι δίπλα στη Μήλο και μπροστά μου είναι η Ερημόμηλος. Δεν έχ άμα δεν ξέρεις ότι είναι SOS και βλέπεις ένα σκάφος όμορφο κι ωραίο θα λες: «Να ‘χα την τύχη του!», γιατί εντάξει δεν ήμουνα βουλιαγμένος.

Lead to transcript

Segment 5

Τρίτη μέρα - προμήθειες

00:18:21 - 00:19:25

Partial Transcript

Και είναι η τρίτη μέρα. Έχω πάρει δύο γιερμάδες, είχα πάρει για το παιδί, τότε ο γιος μου ήταν γύρω στα τέσσερα και του ‘χα πάρει δυο-τρεις ν ένα βασανιστήριο. Εντάξει ήξερα ότι αυτοί που είναι απέξω… αυτό, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για τους δικούς μου τώρα να ειδοποιήσω.

Lead to transcript

Segment 6

Τέταρτη μέρα: εκ νέου προσπάθειες εντοπισμού που φέρνουν αποτέλεσμα

00:19:25 - 00:25:00

Partial Transcript

Και… αυτή η ημέρα η τρίτη πέρασε, έρχεται η τέταρτη, λέω: «Κάτι θ' αλλάξει, δεν μπορεί, κάτι θα γίνει». Δεν έγινε πάλι τίποτα, όλη μέρα την μοργό». Μου λέει: «Αμοργιανός είσαι;», λέω: «Όχι, δεν είμαι Αμοργιανός, είμαι Αξώτης, αλλά 'δώ και κάπου 10 χρόνια, τόσα, 15 μένω Αμοργό».

Lead to transcript

Segment 7

Ανιδιοτελής φροντίδα και πραγματικό ενδιαφέρον από τον καπετάνιο που τον έσωσε

00:25:00 - 00:34:30

Partial Transcript

Ε, λέει του αυτουνού: «Δέσε το καΐκι»,  με δένει, ανεβαίνω απάνω, στάσιμο το motorship, δεν κάνει κίνηση. Ανεβαίνω απάνω, μου λέει ο καπετάναστώ τίποτα στη Μήλο που θα ‘μαστε και μ' ανάγκασε να του δείξω ότι έχω λεφτά αν χρειαστεί κάτι. Τέλος πάντων του δίνει το OK και φεύγει.

Lead to transcript

Segment 8

Σκηνικό με το λιμενικό

00:34:30 - 00:38:53

Partial Transcript

Kαι -εν τω μεταξύ έχει έρθει ο Σκοπελίτης με το καραβάκι. Ε, αφού είχε έρθει, εγώ κοιτούσα τον καπετάνιο που έφευγε, λέει ο Σκοπελίτης: «ΠάμΤέλος πάντων, δεν μ' άφησαν μετά να κάνω, να τον καταγγείλω, να κάνω δικαστήρια, επειδή είχαν μπλέξει υπουργοί και τέτοιοι δεν μ' αφήσανε.

Lead to transcript

Segment 9

Περιπέτεια με τον Σκοπελίτη

00:38:53 - 00:47:43

Partial Transcript

Και μπαίνω μέσα στον Σκοπελίτη και μόλις μπήκαμε μέσα ο Γιάννης, ο Λούκας κι ο τελώνης πήγαν για ύπνο κι αφήσανε τον γέρο Σκοπελίτη, που εγώι, ο κάβος, δες τον τι αλάτι έχει απάνω». Δίκιο είχε, δεν τα έλεγε ψέματα, δεν είχαν κάνει βόλτα. Μία βόλτα να ‘χαν κάνει θα τους είχα δει.

Lead to transcript

Segment 10

Κριτική στο λιμεναρχείο

00:47:43 - 00:50:35

Partial Transcript

Τέλος πάντων, εκείνο που θα σου πω για το όλο της υπόθεσης είναι εκείνο που δεν θα ξεχάσω είναι αυτό στο Λιμεναρχείο. Όλα, τα πάντα, τίποτα,ι η ανθρωπιά φαίνεται απ' τον έναν στον άλλον, ποιος είναι άνθρωπος και ποιος δεν είναι. Τέλος πάντων. Αν θες κάτι, να μου πεις να σου πω…;

Lead to transcript

Segment 11

Φόβος, ανησυχίες και ορατότητα στη νύχτα

00:50:35 - 00:55:44

Partial Transcript

Εμένα με εντυπωσιάζει πως μέσα σε αυτές τις πέντε μέρες… Δεν φοβηθήκατε ούτ' ένα λεπτό; Όχι. Όχι, καθόλου, τίποτα. Τη στιγμή που περάσανε,«Πού είναι τα σκάφη; Δεν υπήρχαν τότε σκάφη; Τί διάολο; Πώς, πού εξαφανιστήκανε;». Αυτό μου κίνησε την περιέργεια, τίποτα άλλο δεν σου λέω.

Lead to transcript

Segment 12

Το σκάφος «Άγιος Δημήτριος»

00:55:44 - 00:58:51

Partial Transcript

Και το τι τράβηξα μες το λιμεναρχείο. Δεν με νοιάζει εμένα, σου ‘πα. Εγώ το καράβι μου, το καΐκι μου το χάρηκα από τότε, ψάρεψα, έπιασα ψάριτου ‘ρθε και τα ‘λεγε, τον πήρε μια δημοσιογράφος τηλέφωνο, εγώ τους είχα πει: «Μην μιλάτε, μην λέτε ότι θέλετε». Τέλος πάντων. Αυτά είναι.

Lead to transcript

Segment 13

Το σκάφος και η θάλασσα ως ζωντανοί οργανισμοί που χρειάζονται σεβασμό

00:58:51 - 01:07:38

Partial Transcript

Οπότε κύριε Γιάννη, έτσι για να κλείσουμε και την κουβέντα μας, πώς μπορούμε να περιγράψουμε μία σχέση που έχει ένας άνθρωπος που αγαπάει τας. Τρένα δεν έχουμε αλλά έχουμε θάλασσες, έχουμε το ένα, έχουμε το άλλο, ναι. Τέλεια. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Να ‘σαι καλά. Να ‘σαι καλά.

Lead to transcript
Summary

Ο Ιωάννης Μπαρδάνης ξεκινάει μόνος μ' ένα καΐκι να κάνει τη διαδρομή απ' το Καλαμάκι στην Αμοργό. Το σκάφος χτυπάει, ο καιρός χαλάει και μια μεγάλη περιπέτεια αρχίζει. Χαμένος για πέντε μέρες, όλοι τον αναζητούν.


Narrators

Ιωάννης Μπαρδάνης


Field Reporters

Ευθυμία Παπαγιαννοπούλου


Decades

Interview Date

29/12/2020


Duration

67'